• Szerető otthon melegével várunk Téged! :-)

    Szerető otthon melegével várunk Téged! :-)

Meseút

2016.04.06.

„Ha nem ismered a fákat, eltévedsz az erdőben,
de ha nem ismered a meséket, eltévedsz az életben.”

A meseút a szabadidő tartalmas, vidám eltöltésének jegyében született. Alapgondolata, hogy a nyaralás, pihenés ideje alatt kötetlenül végigjárható kalandtúra keretein belül játékosan a mesék világán keresztül ismertesse meg az útonlévőket az adott tájegység (Noszvajon a palóc) hagyományos kincseivel, szellemiségével.

A MESEÚTRÓL

Noszvaj 2016.márc 13 tól, egy egyedülálló, egész évben elérhető, népmesékre épülő családi programlehetőséget kí...nál. A mesés kikapcsolódásra vágyók a falu legszebb pontjait bebarangolva 9 kicsi „kacsalábon forgó” meseházikót találnak.

A tanösvény szerűen végigjárható házikókban egy -egy palóc népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést találnak a kicsi és nagy meseutasok. A helyszínen megpihenve vagy otthoni olvasásra is érdemes e meséket összegyűjteni, hiszen kevéssé ismert de szépséges gyöngyszemei a Magyar népmesekincsnek.
Megtudhatjuk, itt hogyan született Zöldlevél királyfi, hogy mi lehet a Tündérkirály kútjában.
Végigizgulhatjuk Árva Juliska, a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála és a Szomorú királykisasszony csodás történeteit, vagy hogy mit mesélnek az öregek a Bányatörpéről? Végül két különleges helyre is elkalauzol a meseút. Egyik a nemrégiben felfedezett Mária kegyhelyhez, ahol egy palóc legendamesét olvashatunk a menekülő Máriáról. Másik pedig az európában egyedülálló barlanglakások területe ahol a Farkaskő Művésztelepen található meseházikóban tudtunkkal elsőként tesszük közkincsé a betyár Vidróczki Márton noszvaji esetének történetét.

Különösen nagy öröm nekünk, hogy a meseházikók az Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület támogatása mellett közösségi összefogás eredménye képpen születtek meg. A kilenc házikót Tátrai Vanda meseterapeuta álmodta meg és gondos válogatás után, kilenc palóc mesehős történetével töltötte meg. Nagy Sándor fafaragó mester készítette el a házikókat, és kilenc helyi alkotó festette ki, egy -egy palóc mese hangulatát megragadva:

Zöldlevél királyfi Meseháza- Bartók tér- Tóth Zsuzsanna festette meg
Tündérkirály Meseháza- Síkfőkút Tórét -Pintér-Balogh Amanda festette meg
Árva Juliska Meseháza- Gazdaház- Mátyus Ágnes festette meg
Szomorú királykisasszony Meseháza-Játszótér- Grósz Kata festette meg
Iborkabeborított Borbála Meseháza-De la Motte kastély- Tátrai Vanda festette meg
A Bányatörpe Meseháza-Nomád hotel- Balogh Fruzsina festette meg
Vidróczki betyár Meseháza- Farkaskő művésztelep barlanglakásai - Balázs Peter festette meg
Pipakupak gyerek Meseháza- Kossuth u- Jana Taborska festette meg
Mária Meseháza-Oxigén Zen Spa - Csergőné - Kájel Ágnes festette meg


Szeretnénk ha családi programunk az egyszerű minőségi együttlétet támogatná. A mesékhez kapcsolt fantáziafejlesztő és önismereti feladatok egyrészt sok információt adhatnak a figyelmes szülőnek, másrészt céljuk, hogy elősegítsék az elmélyülést, és fejlesszék a belső képalkotást, hogy gyermekeink, ne KÉPtelenek, de mindinkább KÉPesek legyenek a hétköznapi kihívások sokasodó sárkányaival megküzdeni. Mert
A MESEÚT EGYMÁSHOZ VEZET

A Családi Meseút egy játékos kalandtúra, a „népmesék tanösvénye” mely alkalmat teremt a nyaralás, pihenés ideje alatt egy kellemes kötetlenül végigjárható sétával bebarangolni a falut, s betekintést ad a legizgalmasabb portákra. Útközben a meseházikóknál megpihenve gondosan válogatott archaikus népmesékkel ismerkedhet meg, a kirándulók apraja nagyja mesékhez pedig játékos feladatok , beszélgetés indító kérdések tartoznak. Aki jól figyel annak alkalma nyílik jobban megismerni gyermekét és sok mindent vihet haza batyujában a szemfüles látogató!
A Pipakupakgyerek meseházikójában MESEKÖNYV CSERE_BERE pont is van! Hozd el megunt mesekönyved és cseréld ki!

A meseút menete:
1. A meseút kezdőpontja a Harmónia cukrászda, itt veheted meg a családi belépőjegyet. Ára : 1500Ft. A belépőjegyhez térkép, és mappa jár amibe gyűjtheted és hazavihetsz minden meseházikóból 1-1 mesét.

Az állomások tetszőleges sorrendben és idő alatt, önállóan látogathatók végig.


Szeretettel kíván mesés utat: Tátrai Vanda
Telefonszám
(20) 514 9355
E-mail
mesejaro@gmail.com
Weboldal
vissza

Elérhetőségeink

Bodnárné Erzsike

+36 (30) 338-2609

bodnar1@freemail.hu

Rendezvények