Elérhetőségeink

Bodnárné Erzsike

+36 (30) 338-2609

bodnar1@freemail.hu

Facebook

Rendezvények

Látnivalók

De la Motte kastély, annak aki úr akar lenni

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje de la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszitését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zách János, Szikora György valamint Lieb Antal munkái.
A kastélyt nagykiterjedésű park ú.n. angol kert övezi.

Cím: 3325 Noszvaj, Dobó út 10.

A kastély története

A kastély a község délnyugati peremén kőfallal bekerített 25 hold kiterjedésű parkban fekszik, homlokzatával a keleti utcafrontra támaszkodó, részben emeletes és XVI. Lajos stílusában (késő barokk) épült. Parkjában megtalálhatók a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopostölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig. Parkja a korai angolkertek közé tartozik, amelyet az épület mellett és tengelyesen a kastélyra komponálva alakítottak ki. 1774-1778 között, feltehetően Povolni János tervei szerint a Szepessy család építtette a kastélyt. 
A kastélyról először 1779-ben báró Szepessy Sámuel birtokainak összeírása alkalmával olvashattunk hiteles adatokat: "Noszvajon van egy újonnan épített épület, két contignátiós rezidenciális ház (kétszintes kastély), amelynek építése még nem fejeződött be egészen, díszes és kényelmes, lakóház céljára nagyon alkalmas épület, szilárd anyagból, zsindelyes, tágas udvarok részben körülkerítve erős fallal, ehhez csatlakozik virágos és gyümölcsös kert. " 
Az építtető hiteles voltát bizonyítja személyes vallomása, amelyet 1782. október 16-án tett az egri káptalan előtt abból az alkalomból hogy elkészült kastélyát Vécsey Annának, de la Motte Antalnénak eladta, a hozzá tartozó külső és belső tartozékaival, kocsmával, malommal, mészárszékkel, legelővel, szőlővel, szántófölddel, tehát az összes haszonbérlettel és épületeivel 11 ezer forintért. A kastély eladásának indoka Szepessy Sámuel édesapjának halála volt, ami miatt Noszvajról Sályra költözött, a nagy költséggel emelt épületek üresen pedig ne álljanak és tönkre ne menjenek. 
Nem mellékes körülmény, hogy Szepessy Sámuel 1775-től nagy összegű kölcsönöket vett fel: 1778-ban a budai egyetemtől 40 ezer forintot kapott, 1783-ban pedig már úgy eladósodott, hogy szegényjogon való perindításra kért engedélyt a megyétől. Az adósságok egy része nyilván a kastélyépítéséből és díszítéséből keletkezett. 
Az épület végleges befejezése és díszítése már az új gazda idején történt, erre engednek következtetni a földszinti előtérben látható festett lugason átködlő versailles-i épületek is, amelyből tán a márki nosztalgiája és honvágya is tükröződik.

A keleti homlokzat előtt, az oldalszárnyak között (cour d'honneur-ös elrendezés) pompás park áll díszlépcsővel. Az utcától kovácsoltvas kapu választja el, a kapu egyik oszlopán az Almásyak címerét tartó unikornis (egyszarvú paripa) áll. A főépület tengelyében háromablakos, díszes középrész látható, földszintjén szerény bejárati ajtóval, felette erkéllyel. 
A bejárati ajtó mögött a sala terrena (hűsölő) húzódik, a lapos fiókos dongával fedett tér festése (farács, növények, ajtó stb.) lugasra emlékeztet, távolban feltűnik a versailles-i kastély perspektivikus architektúrája, emlékeztetve arra, hogy a megrendelő francia származású volt. 
A földszinti előtérből nyílik a kápolna, amelyet 1802-ben alakítottak ki, illetve rendeztek be, eredetileg a család tagjai számára, de idejárt a falu kevés számú katolikusa is. 
Az előtérből elegáns kétkarú lépcsőn át az emeletre jutunk. Innen a park felé nyíló ajtó az épülettel három oldalról körülhatárolt barokk udvarra vezet.

De la Motte- kastély nyitva tartása:

A hét minden napján 11.00 - 17.00- ig idegenvezetővel látogatható. Minden egész órakor indul idegenvezetés!

Bejárat a TÜNDÉRKERT HOTEL felől! A belépők is itt válthatók meg.

Belépődíj: 800 Ft/teljes árú, 400 Ft/kedvezményes.

Csoportok részére bejelentkezni a 36/563 300-as vagy a 30/ 499 3025-ös telefonszámon, illetve az info@oxigenhotel.hu e-mail címen lehet.

Szeretettel várjuk Önöket!

Sajnos a kastély parkja egyenlőre nem látogatható.(Várhatóan április végétől lehet látogatni majd.)

 


 

Pinceházak, barlanglakások

1241715658 62

 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki

Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

 

Honlap: www.pocem.hu

 

Előzetes bejelentkezés alapján: +36 (30) 399-4340

 


 

A túrázás szerelmeseinek...

Síkfőkút


Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki. 

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger város kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj - Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.


Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják.


Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén:
 Síkfőkút - Novaji kunyhó - Várhegy - Attila kút - Síkfőkút 
 Síkfőkút - Imány-tető - Kerek domb - Patkó hegy - Síkfőkút 
 Síkfőkút - Attila forrás - Várkút 
 Kerékpártúra a szomolyai kaptárkövekhez 
 Autós majd gyalogos túra az -âdorvárhoz, a Hór-völgyébe (itt érdemes megtekinteni a subalyuki ősemberbarlangot és az oszlai tájházat).

 

 Bogácsi termálfürdő, aki vizes élményre vágyik...

 

Bogács a Bükk-hegység lábánál a Hór és Szoros patak völgyében található, mely az utóbbi években kedvelt pihenőhely lett. Kőolajkutatással feltárt 76°C –os termálvíz (480 méter mély kutakból nyerik) méltán emelte hírnévre Bogácsot.

Ezen természeti adottság kihasználásával létesült a termálfürdő, mely medencéivel télen-nyáron közkedvelt hely meghitt, nyugodt környezetben.

A fürdő területén hat gyógyvizes medence (36-38 °C, óriás jakuzzi, fedett medence) kettő gyermekpancsoló (gyermekmedence 30 °C, vízijátszótér 34 °C) egy feszített víztükrű úszómedence (26 °C) és a Jurta medence (30 °C) áll a vendégek rendelkezésére, továbbá egy EU szabványos játszótér.

Bővebb információ: http://bogacsitermalfurdo.hu

 

 


 

Szilvásvárad, a családi kirándulások kihagyhatatlan uticélja

Szilvásváradon található a Bükk, de talán az ország legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Természeti szépsége különleges élményt nyújt az idelátogatóknak. Számos, az országban egyedülálló látnivalója van. A 4,2 km hosszú völgyben járva megcsodálhatjuk a festői szépségű Fátyol vízesést, a Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot; megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, élővad bemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot; pihenhetünk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson. A kirándulót útján halk csobogással a kristálytiszta vizű Szalajka patak kíséri végig. A völgyet sétálva, kerékpáron, de akár az erdei kisvasúttal utazva is felfedezhetjük!

A Szalajka-völgy különlegességei:

Szilvásváradi Erdei Vasút

A Szalajka-völgyet akár ezzel a különleges közlekedési eszközzel,az erdei kisvasúttal is bejárhatjuk. A közel 5 km hosszú vasútvonal megállóitól könnyen megközelíthetőek a látnivalók, utazás közben pedig festői látványban lesz részünk. Érdemes kipróbálni! Egész évben közlekedik.

 

Archeopark

Az interaktív park Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját mutatja be. A látogatók megismerhetik, sőt ki is próbálhatják többek között a kőpattintást, agyagozást, szövést-fonást, íjászatot, ősi eszközökkel gyújthatnak tüzet vagy őrölhetnek gabonát, de akár saját kőbaltát is készíthetnek. Megtalálható itt az ősemberbarlang, kelta rönkház, bronzkori paticsház, szkíta jurta, és egy új kőkori fűkunyhó hű mása is. Az Archeopark megtekintése élményt jelent valamennyi korosztály számára!

Vadbemutató kert

A Szilvásvárad belterületétől nem messze található vadaskert fő látnivalói a dámszarvasok (Dama dama) és - alkalmanként - a hazánkba az 1880-as években betelepített muflonok (Ovis musimon). A patásoknak ugyan nem túl nagy zárt terület áll rendelkezésükre, de előfordul, hogy egyetlen példányt sem fedezhet fel az erdőjáró. Kis szerencsével azonban az egész szarvas családot, illetve a muflonokat is szemügyre vehetik a látogatók a túraösvény kerítéséhez közeli etetők egyikénél. Az állatok kíváncsiak ugyan, mégis ritkán fordul elő, hogy közel merészkednek a látogatókhoz.


Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

A Szalajka-völgyben található múzeumban a XIX-XX. századi erdőgazdálkodás eszközeivel és a Bükk állatvilágával ismerkedhetnek meg a látogatók. Régi munkaeszközök, írásos emlékek, és mindaz, ami az egykori erdei munkával kapcsolatos megtekinthető a kiállítási tárgyak között. Az Erdészeti Múzeum diorámája a Bükk hegységben élő állatokat, nagyvadakat mutatja be. A kiállítást a gyermekektől a nagyszülőkig mindenkinek ajánljuk.

Kárpátok Őre

A honfoglalás korában a Kárpátok hágóit őrző éber katonai védelmi rendszernek állít emléket a 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona alak, mely a mesés Szalajka-völgyben, az Erdészeti Múzeum szomszédságában található. A szobor eredetijét 1915-ben Kolozsváron avatták fel, de 1918-ban a bevonuló román csapatok felgyújtották, elpusztult, így ma a Szalajka völgyben már a másolattal találkozhatunk. A korabeli dokumentumok alapján elkészült emlékmű felállításának célja, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása. A Kárpátok Őrénél minden év őszén megemlékezést tartanak, melyre évről évre egyre többen látogatnak el Szilvásváradra.

Sziklaforrás

A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör. A Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse a Fátyol-vízeséstől nem messze helyezkedik el.

Pisztrángos-tavak

A Szilvásvárad és a Szalajka-völgy hallatán szinte mindenkinek eszébe jut a Pisztráng. A látogatókat végigkísérik a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol több mint 100 éve folyik a sebes és szivárványos pisztráng tenyésztése. Ez a hal Szilvásvárad gasztronómiájának meghatározó eleme, melyet a helyi vendéglátók szinte minden formában készítenek. Érdemes megkóstolni ezt az ínyencséget!

 

 Szabadtéri Erdei Múzeum

A Fátyol vízesés szomszédságában a Horotna- völgyben lévő, szabadtéri múzeum a régi erdei mesterségeket, és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel. Olyan mesterségek eszközeit, építményeit, munkafázisait rekonstruálták itt eredeti környezetükben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy hamuzsírfőzés. Ezen eszközök között barangolva elképzelhetjük,hogy a nehéz fizikai munkáért cserébe szinte csak a természet szépsége kárpótolta az erdei munkásokat. Egész évben látogatható.

 

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye. A Szalajka-patak vizéből lerakódott mészkő különleges képződményt hozott itt létre. Természet alkotta, lépcsőszerű gátjain, a  fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt. A télen befagyott vízesésnél pedig talán festeni sem lehetne szebbet. Az erdei kisvasút Gloriett tisztási megállójától néhány percre található.

Gloriette tisztás

Ez a hatalmas tisztás az erdei kisvasút végállomása. Itt, az erdő ölelésében érdemes kicsit megpihenni, és átadni magunkat a természet nyugalmának. Kiváló hely piknikezésre, napfürdőzésre, de akár egy kis játékra is.

 

Istállós-kői barlang

Kíváncsi rá hogyan éltek őseink több mint 30.000 évvel ezelőtt? Az Istállós-kői barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát: tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok, az ősember kő és csont eszközei, használati tárgyai. A ma már üres barlanghoz a Szalajka forrás mellől szerpentin jellegű turistaút vezet, ami ugyan nem könnyű túra ám különleges élményt jelent az ősember nyomán járni!